English (United Kingdom)Română (România)
Portrete la comanda
  • Portrete la comanda - Sorin Bijan
  • Portrete la comanda - Sorin Bijan
  • Portrete la comanda - Sorin Bijan

outputHeaderIcon Agenda, 8.08.2010

Dubova: impresii din tabara
Codrina Diana Tomov
http://www.agenda.ro/news/news/33098/dubova-impresii-din-tabara.html
 
S-a incheiat a V-a editie a Taberei de Creatie Rubin Dubova, desfasurata aproape de Cazanele Dunarii intre 31 iulie si 8 august. Artistii timisoreni spun ca au avut parte de cea mai frumoasa vara.

Pictori, graficieni, un sculptor, un artist video si vreo doi inarmati si cu aparatul de fotografiat au fost pusi in peisaj de catre Fundatia Rubin. Participantii la tabara au fost Ana Adam, Sorin Bijan, Horia Bojin, Iulian Vitalis Cojocariu, Gheorghe Fikl, Tiberiu Giuca, Elicondiu Iovan, László Mátyás, Cristian Sida, Nada Stojici si Sorin Vreme.

Administratia Bazinala a Apelor Banat a intregit evenimentul incheiat duminica, trimitand, sambata, la fata locului, cativa dintre cei mai de succes scriitori timisoreni care s-au lasat inspirati tot de Dunare. Seara de sambata, doldora de arta, s-a consumat in jurul  focului, artistii laudandu-si operele sau facand teatru de umbre, scriitorii, citindu-le celor dintai pagini dijn povestile lor. Seara de lectura a facut parte din proiectul “Dunarea, corp viu” derulat de ABAB si USR, iar participanti la eveniment au fost Alexandru Coltescu, Tudor Cretu, Nicolae Jinga, Borco Ilin si Robert Serban. Iar daca lucrarile artistilor vor istorisi intr-o viitoare expozitie cum a fost in tabara, creatorii  marturisesc inca de acum prin viu grai ce a insemnat pentru ei aceasta experienta.

“Prima data la Dubova: il simt ca pe un spatiu puternic si restrictiv. Blocheaza spatele, dreapta, stanga si-mi intoarce capul spre Cazanele Mici, care in mod iluzoriu par inchise si ele, iar Dunarea mi se arata fara lungime. Doresc sa-mi pastrez disciplina si sa fiu “doar” prezenta. Circumstantele ma fixeaza in proximitate prin subiectele oferite. Imi continui programul de desen. Relatii liniare pretextate de plantele vecine cabanei. Barocul intrinsec  al sfesnicelor relationat cu cel reinnoit nocturn cu moliciunea si fragilitatea cerii. Portretele ratate dar cu bucurie regasite in repertoriul cercetarii lui Laci”. (Ana Adam)

„Poti gasi texturi, aglomerari, geografii plastice in multe locuri din Timisoara, aici insa fascinatia naturii, adevarul  locului, impletirea sau alaturarea atator elemente, toate acestea aproape puse pe tava, te indeamna la o altfel de meditatie, te imping sa simti acel ceva de care ti-e dor cateodata, acel ceva care parca te constrange sa fi cu mult mai sincer, mai introspectiv, iar vorba pe care o stim cu totii si anume “simti cum iti curge viata prin vene” mi-a fost pe limba mai tot timpul petrecut aici, la Dubova.” (Sorin Bijan)

„Bucuria revederii cu Dubova si prietenii, colegi artisti. Satisfactia actului creator cu grupa de colegi artisti in spatiul prietenos al Dubovei. Multumirea taberei bine facute si duse la capat de Fundatia prietena Rubin, prietenii plasticieni si generoasa Dubova cu Cazanele Mari si Cazanele Mici ale Dunarii.” (Horia Bojin)

“Orice panza este o oglindire. Prin urmare,  n-am cum sa fiu multumit de ea, fiindca nu sunt niciodata multumit de mine. Pictez rateuri dupa raturi cu gandul sa le corectez, sa ma corectez. Orice pas pe panza e un flux de culori si idei, un pas aparent stabil, care ma impinge inainte. Insa la final aflu, uitandu-ma  in urma, ca drumul n-a fost perfect. Niciodata,  nimic nu-i perfect! A, ba da: Iphonul meu! El stie totul, el poate totul. Cu el am facut fotografia  pentru tabloul cel mare. Fotografia e o imagine stabila, la care eu, un  ins...  aparent instabil m-am raportat continuu. In ea am vazut ridurile stancilor, ale apei, ale aerului, asa cum le vad intr-o oglinda pe ale mele.  Lucrarea mea este o cautare a nemultumirii, a nemultumitului  care sunt. Sunteti multumiti?” (Gheorghe Fikl)

„Aici e-un undeva, e loc de intamplare de-o buna seama si nici o zi nu e la fel. ..si asta e bine” (Tiberiu Giuca)

„In acest peisaj mirific si sublim totodata, brazdat de ape limpezi si stanci semete intr-o liniste ce nu-ti aduce aminte de nimic, noi, tinerii artisti din tara asta, ne-am intalnit si ne-am pictat mintile, unul chiar si  le-a sculptat, cu tot ce, in generozitatea lor, ne-au pus la dispozitie organizatorii. In plan personal  tin sa amintesc  faptul ca, brazdat fiind de ape limpezi si de stanci semete, am reusit sa ma zauit de atelier, de Timisoara si sa ma umplu, ca apoi sa dau pe-afara pictand, in linistea ce nu-mi aduce aminte de nimic. ” (Elicondiu Iovan)

„Dubova, intre doua Cazane, Dunarea, 10 artisti, soare, acordeon, chitara, baie in apa Dunarii, trasul cu arcul, drumul pana la Dubova…joc badminton…joc de umbre”. (Matyas Laszlo)

Insotit de o stare febrila, nu neaparat picturala, am pornit alungat de „monstrii mei albastri de atelier”, spre Dubova. Un loc pe care-l  vizitasem in ultimii 14 ani, dar niciodata cu intentia de a-l picta. Am evitat si acum momentul  in care puteam sa ma las coplesit de frumusetea iluzorie si edulcorata a stancilor din apa…si m-am “uitat” inspre interior, la colegii mei. I-am observat cum faceau „dezordine” pe masa, pahare de vin, farfurii, sfesnice, lumanari, rosu RUBINIU, albastru straveziu...despre toate acestea va scriu, cu mine insumi, PE PANZA...!! Asta a fost Dubova, o stare a „comeseniei” pe panza! (Cristian Sida)

“Memoria pamantului, apa calatoare stranse intr-un nod de linii, spatiu, dimensiune aducatoare de viata, natura vesnica mama, generoasa, vibreaza si fericeste orice ochi”. (Nada Stojici)

“Trei proiecte video ce se rezuma aici doar la inregistrarea imaginilor- sapte ore de material brut,
Dunarea ca artera de comunicare ce impune celor ce o folosesc o alta desfasurare temporala, navigarea  prudenta a barjelor prin stramtori.

Dunarea ca zona de demarcare a limitelor celor doua tari socialiste Romania si Yugoslavia.  Zona Cazanelor ca vad predilect  al travesarilor ilegale a frontierei, Reperele luminoase: verde pentru Romania, rosu pentru Yugoslavia.

Cele opt zile traite aici impreuna: o perspectiva intima – atitudinea este a unui observator neutru.” (Sorin Vreme)

Last Updated [ Wednesday, 11 August 2010 13:24 ]

Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photography CourseCurs FotografieCurs Fotograf2%
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

<- by www.dcos.ro - copyright 2010 Fundatia Rubin ->