outputHeaderIcon Expoziţia taberei de creaţie Rubin-Dubova, ediţia a VIII-a

Expoziţia taberei de creaţie Rubin-Dubova, ediţia a VIII-a
29 octombrie – 10 noiembrie 2013, Bastionul Theresia – Mansardă

Fundaţia Rubin vă invită marţi, 29 octombrie 2013, de la ora 18.00, la vernisajul  expoziţiei taberei de creaţie Rubin-Dubova, care va avea loc la Bastionul Theresia – Mansardă. În deschidere vor vorbi Robert Şerban şi Călin Petcana.

Expoziţia cuprinde lucrări realizate de invitaţii celei de-a VIII-a ediţii a taberei Rubin-Dubova: Adrian Sandu, Horia Bojin, Ionuţ Văcăreanu, Loredana Tîrzioru, Petrică Ştefan, Sorin Bijan, Sorin Nicodim, Suzana Fântânariu-Baia, Vasile Tolan, Ioan - Liviu Orleţchi şi Cosmin Damian.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie 2013 la Bastionul Theresia – Mansardă (Muzeul Banatului Timişoara, str. Martin Luther nr. 4). Proiectul „Tabăra de creaţie Rubin-Dubova, ediţia a VIII-a” este cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş şi realizat în parteneriat cu Primăria Dubova şi Muzeul Banatului Timişoara.

<Mai abitir ca niciodată, parcă, au fugit artiştii prezenţi, în vara lui 2013, în tabăra de la Dubova de „transcrieri”, în lucrările lor, ale peisajului de pe malul Dunării.> (Robert  Şerban, scriitor)

<Dubova – aproape de Zeu. Devenită tradiţie, tabăra de creaţie de la Dubova iniţiată de Fundaţia Rubin din Timişoara propune an de an unui grup de artişti accesul la un topos favorabil unor experienţe estetice inedite datorate frumuseţii naturale a locului, a liniştii şi apropierii Zeului. Relieful modelat de Dunăre se constituie într-un creuzet, apele sale purtând cu sine materia primordială a creaţiei. Atmosfera generoasă în stimuli cromatici şi auditivi îndeamnă la meditaţie şi căutare, fie a unor imagini semnificative, fie a unor nuanţe abstracte menite a fi prelucrate estetic. Cândva, natura era plină de Zei. Omul era şi el aproape. Acolo, pe malul Dunării, la Dubova, prezenţa Zeilor este încă pregnantă.(...)> (Călin Petcana, Drd. Arte Vizuale)
 <La Dubova, pentru 10 zile peisajul şi-a dat mâna cu pictura, muzica, literatura. Deosebitele concerte de jazz - Ionuţ Dorobanţu (chitară) şi Dana Tolan (vioară) - acompaniate de susurul Dunării şi cri-cri-ul greierilor, dialogurile literare şi filozofice Robert Şerban şi Călin Petcana (…); imagini şi instantanee foto prin aportul fotografilor Cosmin Damian şi Ioan-Liviu Orleţchi, talentul şi dăruirea Fundaţiei Rubin prin a crea o atmosferă deosebită, fac din ediţia a VIII-a  a Taberei de creaţie Rubin - Dubova  o permanenţă, o certitudine, un brand. >   (Sorin Nicodim, pictor)

<Dubova - locul unde nu trebuie să “te dai de trei ori peste cap” să te transformi în altcineva, te transformi pur şi simplu în tine însuţi.> (Sorin Bijan, artist vizual)

<La Dubova nu e ca-n filme, e concretul pe pământ sau/şi în apă. Aici am întâlnit sunetul şi vioara, flexul şi chitara, culoarea stâncilor şi verdele dealurilor / munţilor, sâsâitul şarpelui, orăcăitul broaştelor şi zumzetul albinelor, trosnetul lemnului, lumina focului (primordial), liniştea Dunării cu neliniştile ei şi, nu în ultimul rând, oameni minunaţi. (Adrian Sandu, artist vizual)

<(…) Dunărea, cea albastră dar mai mult verzuie, adâncă la cotitură, calmă la suprafaţă dar cu multe poveşti la adâncime, continuă şi deapănă povestea timpului în care figurăm şi noi acum.>   (Ioan - Liviu Orleţchi, fotograf)

Au făcut posibilă, prin sprijinul lor, organizarea ediţiei din acest an a proiectului: Bergenbier, Zoppas Industries Romania, Print Press, Incremental, Emilliani, Şcoala de Meserii Eurotraining şi Papillon Cafe. Parteneri media: 24FUN, timisoreni.ro, Ziarul Timisoara, ORAdeTimiş.ro, tmevents, Evive şi  Gizi Radio.

Last Updated [ Thursday, 14 August 2014 11:46 ]