outputHeaderIcon Expoziţia "Gânduri" / Horia Bojin

Horia Bojin
Expoziţia “Gânduri”
Papillon Cafe

Desenele din seria “Gânduri”, realizate de sculptorul Horia Bojin, vor fi expuse pe simezele Papillon Café
(Piaţa Unirii nr. 8, Timişoara) în perioada 19.12.2013 – 23.01.2014.
Fundaţia Rubin are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziţiei care va avea loc joi, 19 decembrie, de la ora 19.00. Prezintă istoricul de artă Dana Sarmeş.

Primordialul lui Horia Bojin. În căutarea Esenţelor.
Dana Sarmeş

Artist polimorf, Horia Bojin caută prin Gînduri,  dincolo de paradoxul construcţiei hibride o altă ipostază, caută să ofere acel altceva decât s-ar aştepta publicul prevenit. Fără a fi abstracte, formele sale sunt un fel de  glife, de grafică în palimpsest, pseudo-literele lui se conturează  dintr-o lume a esenţelor şi a propoziţiilor încremenite în hieroglifă. Funcţiile pe care gândirea veche le atribuie metamorfozei sunt simbolice, iar perspectiva, grandios cosmică şi sacră. Revenirea prin desen la tipare primordiale desconspiră un artist ce îşi pune probleme mult mai vaste decât cele strict legate de tehnică şi de construcţia formei. Minimaliste ca semn plastic şi morfologice ca resort spiritual, figurile imaginarul său de inspiraţie ihtiomorfă, ofidiană, taurină, cuprinse într-un corpus epic, coexistă până la identificarea cu materia. Multe dintre aceste desene sunt deja sculpturi, altele, posibile sculpturi. Prin desen aritistul s-a conectat în mod avid şi conştient la spatiul originar, conferind prin neofigurativism o vârstă ambiguă semnului, între libertatea imaginaţiei şi rigoarea linii ferme, ajutate în textură de pastelul gras, în tonurile propriului temperament al artistului. Stăpân perfect pe mijloacele tehnice şi pe codurile limbajului, lipsit de orice inhibiţie în faţa riscurilor pe care le presupune desenul, Horia Bojin recuperează starea primordială a materiei, a vizibilului – substanţa.
Aceste desene, puternic austere, dar şi rafinate în acelaşi timp, au stabilit configuraţia unei creaţii care şi-a dobândit propriul său echilibru – sculptura lui Horia Bojin.

Programul expoziţional coordonat de
Fundaţia Rubin la Papillon Café
are drept scop promovarea şi
susţinerea artiştilor. În cei opt ani
de derulare a acestui program
au fost organizate peste 200 de expoziţii.
Propunerile de proiecte expoziţionale
pentru anul 2014 pot fi transmise