English (United Kingdom)Română (România)
Portrete la comanda
  • Portrete la comanda - Sorin Bijan
  • Portrete la comanda - Sorin Bijan
  • Portrete la comanda - Sorin Bijan

outputHeaderIcon Expoziţia "Conversaţii" / Tiberiu Giucă

Vă invităm cu drag la expoziţia “Conversaţii” a artistului Tiberiu Giucă, care va fi pe simezele Papillon Cafe în perioada 24 iulie – 28 august 2014.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 24 iulie 2014, ora 19.00. Prezintă istoricul de artă Dana Sarmeş.
 


PRINCIPIUL KALOKAGATHIEI ŞI PHAIDEI ÎN DESENELE LUI TIBERIU GIUCĂ.
Dana Sarmeş
 
S-a spus mereu ca îngerii sînt „dublul” ceresc al omului. Sîntem mereu însoţiţi de „modelul” nostru, de portretul nostru îmbunătăţit. Şi sîntem - sau, în orice caz, ar fi bine să fim într-un dialog permanent cu posibilul acestui portret. Îngerul oferă fiecăruia din actele noastre reperul epurei lui, adică desenul lui ideal. Lîngă fiecare „este”, îngerul aşază un „cum ar trebui să fie”. El conjugă neobosit, la optativ, curgerea vieţii noastre, aşa cum am face-o noi înşine dacă am fi în condiţia lui. Andrei Pleşu – Despre Îngeri, Humanitas, 2003.
Desenele lui Tiberiu Giucă sunt despre eternul omenesc, interioarele omului, spusele omului, memoriile omului şi temerile. Pe scurt, este un epos în care se caută cuvântul, fiinţarea şi prietenia. Muzicalitatea liniei şi epicitatea culorilor conturează un desen optimist, al celebrării setei pasionante de comunicare, desen despre chintesenţa unei relaţionări profunde între oameni, relaţionare care nu cedează nicicum, fiindcă acolo unde umanitatea noastră desparte, anghelicitatea noastră apropie, nu-i aşa. Un desen despre cât cântărim, care ne sunt penumbrele, care derapajele, turpitudinile de toate calibrele, gândurile inavuabile, ştiind că suntem recuperabili şi că adapostim un suflet bun. Dar mai ales ştiind că avem un înger în imediata noastră posesiune. Pentru unii îngerul este doar o metaforă, pentru alţii o umbră medievală, un concept. Pentru Tiberiu Giucă îngerul este dublul său palpabil, un glissando semnificativ către sine şi către lume, pe care îl poartă stângaci în performance-urile sale sau îl marchează evanescent prin liniile sale, între ei fiin(ţân)d o înţelegătoare complicitate. Desenele sale sunt suma tuturor variantelor comprehensive a lui „ a vorbi” depăşindu-te, definindu-te, mereu spre un noi extins, fără postularea unui interval vid între eu şi înger. Un asemenea conglomerat de trăiri la limita superioară a prieteniei. Linia lui Tiberiu Giucă are un asemenea prestigiu încât se poate dispensa de culoare, se distinge printr-o formidabilă exigenţă, se construieşte, se construieşte trudnic până la epuizare, fără argumente palpabile, fără motiv şi abia în acest fel începe să fie puternică, adevărată, matură şi lasă loc de manifestare a suprasensibilului. Ca prim efect al compoziţiei, contopirea cerescului cu pământescul are dinamica unui parcurs existenţial, de la un început de cale spre lumină, de jos înspre sus, pe o invizibilă scară a lui Iacob, când absorbiţi de puritatea absolutului, când decăzuţi în prozaic. Credinţa este un drum, moartea este un drum, prietenia şi ea este un drum, gestualitatea conversării este un drum. Iniţiatice toate, armonioase şi... uneori... albastre.
 
Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photography CourseCurs FotografieCurs Fotograf2%
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

<- by www.dcos.ro - copyright 2010 Fundatia Rubin ->